Je staat voor een schap vol flessen olijfolie en de moed zakt je in de schoenen, want welke kies je voor welke bereiding? Italiaanse of Spaanse? De dure of de goedkope literfles? En extra vierge olijfolie voor sla en koude gerechten, want daar mag je niet mee bakken, toch? Begin je net met koken, dan is het aanbod aan olijfolie overweldigend. Alleen al in de supermarkt staan er gerust 15 verschillende soorten olijfolie.
Er is extra vierge, ‘gewone’ olijfolie, milde olijfolie en nog allerlei verzinsels van de grootjutter. De reden? Warme en koude gerechten vragen om een andere olie.
‘Bakken met extra vierge olijfolie is gevaarlijk’
De waarschuwing vliegen je om de oren: ‘je mag extra vierge olijfolie niet verhitten’, ‘het brandpunt ligt te laag, waardoor er bij verhitting stofjes worden omgezet die kankerverwekkend zijn’, en ook de smaak zou ‘smerig’ worden na blootstelling aan hitte. Grote kans dat je ouders, vrienden, of andere kookmentoren in je leven dit zo vaak hebben geroepen, dat je hun advies hebt omarmd en steevast twee verschillende soorten olijfolie koopt: een ‘milde’ of gewone olijfolie om in te bakken en een extra vierge olijfolie voor een laatste drup op een salade of bordje hummus.
Zuiderlingen doen het anders
Maar wie op vakantie gaat naar het zuiden en daar de keukenkastjes tegenkomt treft maar één soort olijfolie: extra vierge. Italianen, Spanjaarden, Grieken enzovoorts bakken dus wel in extra vierge olijfolie. Is het misschien toch gezonder dan we denken?
Het mediterrane dieet (veel fruit, olijfolie, groenten, vis en volle granen) wordt immers geroemd om zijn heilzame effecten: vrouwen zouden sneller zwanger worden tijdens een ivf-traject, het reduceert longziekten en zou onder meer de kans op hartfalen verkleinen. Dus uh, hoe zit het nou met die toxische stofjes die vrijkomen als je met extra vierge olijfolie gaat bakken?
Lees hier het complete artikel
(Bron: deliciousmagazine.nl)